Een huis vinden

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen. De maximale kale huur (zonder servicekosten en kosten voor gas, water en licht ) is in 2021: € 752,33. Je komt voor een sociale huurwoning van Patrimonium in aanmerking als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 

1. Je hebt je ingeschreven bij Huiswaarts.nu

Voor woningzoekenden in de gemeenten Veenendaal, Rhenen, Ede, Wageningen, Scherpenzeel en Barneveld heeft Patrimonium met veel andere corporaties Huiswaarts.nu ontwikkeld. Via deze website vind je makkelijker een woning die bij je past. Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning van Patrimonium, schrijf je dan in bij Huiswaarts.nu

2. Passend (woningen) toewijzen: vanaf 1 januari 2016

Ben je op zoek naar een sociale huurwoning? En heb je een inkomen onder de grens voor huurtoeslag? Houd dan rekening met de regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen. Per 1 januari 2016 bieden woningcorporaties aan huishoudens met een inkomen onder de huurtoeslaggrens alleen nog woningen aan met een huur van maximaal ongeveer € 600. Dat heet het ‘passend toewijzen’.

Waarom passend toewijzen?
Met het passend toewijzen zorgen we ervoor dat het inkomen van mensen past bij de huurprijs. De lagere inkomens voor de lagere huurprijzen en de hogere inkomens voor de hogere huurprijzen. 

In dit overzicht zie je precies welk huishouden, met welk inkomen, voor welke huurprijs in aanmerking komt.  

Op welke woning mag je reageren?
Via Huiswaarts.nu zie je als woningzoekende alleen de woningen waar je voor in aanmerking komt. Zorg er daarom voor dat je inkomen in het inschrijfformulier op huiswaarts.nu altijd juist is.

Is je (gezamenlijk) belastbaar jaarinkomen hoger dan € 40.024,-?
Dan kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Je kunt dan wel huren in de vrije sector.

3. Je bent in het bezit van deze documenten

Zorg dat je, voordat je reageert op een woning, al een Inkomensverklaring van de Belastingdienst in je bezit hebt. Je kunt de digitale versie van je inkomensverklaring of aanslag die je van de Belastingdienst hebt gekregen uploaden in www.huiswaarts.nu  Aan de hand van dit formulier stellen we je jaarinkomen vast. Bij acceptatie van een woning vragen we je het online acceptatieformulier in te vullen en de inkomensverklaring en een uittreksel van het BRP (uitgebreid uittreksel met historische adressen uit het bevolkingsregister) te uploaden. Een uittreksel vraag je op bij de gemeente waar je woont en mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Dit kan op afspraak bij de gemeente en/of via de website van de gemeente. Vraag deze op tijd aan omdat het gemiddeld vijf werkdagen duurt voordat je het ontvangt. Heb je deze documenten niet, dan vervalt de aanbieding. 

 Bent je zzp'er of ondernemer? Dan ontvangen wij graag een prognose van je boekhouder over het lopende boekjaar. Je mag alleen je inkomen uit bedrijf aantonen als je minimaal 6 maanden ingeschreven staat bij de KvK

4. Je kunt de huur betalen

Voordat Patrimonium een huurwoning toewijst, onderzoeken we altijd of je de huur ook echt kunt betalen. Soms voeren we hiervoor een kredietcheck uit. Als we de woonlasten, in verhouding tot je inkomen en eventuele schulden te hoog vinden, dan sluiten we geen huurcontract af om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. 
Je kan ook zelf checken of de huur van een woning voldoende ruimte biedt voor alle andere uitgaven die je maandelijks hebt. Het Nibud heeft hier een handige tool voor: de Nibud Huurwijzer

5. Je betaalt je huur op tijd

Als je in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning dan mag je de afgelopen 12 maanden geen huurachterstand hebben gehad.

Urgentie

In uitzonderlijke gevallen geeft de gemeente voorrang bij het toewijzen van een huurwoning. Heb je, vanwege een noodsituatie, op korte termijn woonruimte nodig, vraag dan een woonurgentie aan.

 

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden