Eenmalige huurverlaging 2021: goed nieuws voor huurders

Huurders met een laag inkomen en een hoge huur krijgen in 2021 eenmalig een huurverlaging. De regering heeft hiervoor een wet aangenomen. Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u de huurverlaging vanzelf. U hoeft niets te doen. U ontvangt in maart een brief daarover. 

Waarom een eenmalige huurverlaging?

De meeste huurders in een sociale huurwoning betalen een huurprijs die past bij hun inkomen. Daar houdt Patrimonium bij het toewijzen van woningen al rekening mee. Toch zijn er mensen die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen is gedaald. Daarom kunnen deze huurders in 2021 een eenmalige huurverlaging krijgen. Dat is goed nieuws voor hen en daar werken wij graag aan mee.

Wanneer komt u voor huurverlaging in aanmerking?

Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van: uw huur, uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden. 

Uw huur
Heeft u een kale huur hoger dan € 633,25 (of € 678,66 bij huishoudens met 3 of meer personen) dan kunt u voor een huurverlaging in aanmerking komen. De kale huur, ook wel netto huur genoemd, is de huur zonder bijkomende kosten zoals servicekosten. Kijk voor uw netto huur in de laatste brief over uw huurverhoging of in Mijn Patrimonium.

Uw inkomen
Of uw huur wordt verlaagd hangt ook af van uw inkomen. Daarvoor gebruiken we uw inkomen uit 2019 zoals dat bij de Belastingdienst bekend is. De Belastingdienst laat ons weten of u boven of onder een bepaalde grens valt, niet wat u precies verdient.

In het overzicht hieronder ziet u of u voor een eenmalige huurverlaging in aanmerking komt. Er is ook dit schema waarop u eenvoudig ziet of u voor een eenmalige huurverlaging in aanmerking komt.

Als u voor de huurverlaging op basis van uw inkomen van 2019 in aanmerking komt, dan krijgt u in maart 2021 automatisch bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren van te voren of u aan alle wettelijke voorwaarden voldoet.

Wanneer gaat uw huur omlaag?

De huurverlaging gaat in op 1 april 2021. In de brief die u van ons krijgt staat ook wat vanaf april uw nieuwe huur wordt.

Gevolgen voor de huurtoeslag

Met een lagere huur krijgt u misschien minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. U kunt een proefberekening maken op de site van de belastingdienst. Geef uw nieuwe huur en uw gewijzigde inkomen door aan de Belastingdienst/Toeslagen. 

Wat als uw inkomen na 2019 is gedaald?

Is uw inkomen na 2019 gedaald en lager dan de voor uw huishouden geldende inkomensgrens zoals in het overzicht hierboven? Dan heeft u misschien ook recht op huurverlaging. In dat geval moet u de huurverlaging zelf bij ons aanvragen. Dat kan vanaf 15 maart tot eind dit jaar. Op deze pagina ziet u hoe dat moet.

Goed om te weten

  • Is uw kale huur lager dan € 633,25? Dan komt u niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Kijk voor uw netto huur in de laatste brief over uw huurverhoging of in Mijn Patrimonium.
  • Huurders in de vrije sector komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning. 
  • De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.
 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden