Asbest

Asbest is een natuurlijk product dat in veel woningen van voor 1994 is gebruikt. Het is namelijk sterk, slijtvast, hittebestendig, isolerend en goedkoop. Heb je een woning van voor 1994 dan kun je dus nog asbest tegenkomen, bijvoorbeeld rond de schoorsteen, in gevelplaten of in cementgolfplaten op een schuurtje. Omdat duidelijk werd dat asbest heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, is het sinds 1983 vrijwel niet meer toegepast en sinds 1993 (nagenoeg) verboden.

Zolang asbest gebonden is, dan is er niets aan de hand. Maar losse asbestvezels, die ontstaan door bijvoorbeeld zagen, schuren of boren, kunnen schade toebrengen aan de luchtwegen en de longen en op termijn bepaalde vormen van longkanker veroorzaken. Dus als je gaat klussen, en je komt een materiaal tegen waarvan je twijfelt of het asbest is, bel dan met onze Opzichters Vastgoedbeheer: (0318) 55 79 11. Zij adviseren je dan wat je het beste kunt doen. 

Meestal komt er eerst een asbestdeskundige langs die de situatie beoordeelt en monsters neemt. Deze monsters worden in een laboratorium onderzocht. Binnen een paar weken krijg je de resultaten van het onderzoek toegestuurd. Hierin staat of er inderdaad asbest is aangetroffen, wat voor asbest het is en hoe ermee omgegaan moet worden. Heel belangrijk: verwijder asbest nooit zelf!

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden