Verwarmen en Ventileren

Is je huis vaak (te) vochtig? En heb je, als gevolg daarvan, last van schimmel in huis? Dan is het waarschijnlijk nodig om je huis beter te ventileren. Ventileren (voldoende frisse lucht toelaten in de woning en vieze lucht afvoeren), is goed voor je gezondheid. Het voorkomt schimmel en huisstofmijt in de woning. Hoe je dat doet, lees je hier: 

1.       Zorg dat de temperatuur in de woning altijd minimaal 15 ('s nachts) à 20 graden (overdag) is.

2.       Zorg dat de ventilatieroosters altijd open staan en zet bijvoorbeeld een of meerdere (klap)raampjes op een kier, zodat er frisse lucht in je woning komt.

3.       Zet de ramen extra open tijdens het koken en het douchen en als je veel mensen op bezoek hebt.

4.       Zorg dat de lucht goed kan circuleren in de woning. Het helpt bijvoorbeeld om de meubels een paar centimeter van de wand te plaatsen.

Afzuigkap motorloos
Woon je in een appartement of woning met een centraal afzuigsysteem, dan wordt de lucht uit de keuken, het toilet en de badkamer via een mechanisch systeem afgevoerd. Je kunt hier geen afzuigkap met motor op aansluiten, omdat dit de werking van het centrale afzuigsysteem kan verstoren. Op een centraal afvoerkanaal kun je wel een motorloze afzuigkap installeren. Meestal is het niet mogelijk om zelf de zuigkracht van een motorloze kap te regelen, omdat dit via het centrale afzuigsysteem gebeurt. 
 

Als ik goed ventileer, gaan mijn stookkosten dan omhoog?  
Het lijkt misschien of je verwarmingskosten omhoog gaan als je meer gaat ventileren. Dat is echter niet zo. Een vochtig huis opwarmen kost méér energie dan het opwarmen van een woning die ook goed wordt geventileerd.

Luchten of ventileren? 
Met het luchten van de woning, de ramen en deuren even tegen elkaar open zetten, bereik je niet hetzelfde effect als met het 24-uur per dag ventileren van je woning. Het effect van luchten is kort: als je de ramen of deuren weer dicht hebt gedaan, komt er geen frisse lucht meer binnen. Bij ventileren is er wel sprake van een continue aanvoer van frisse lucht én afvoer van vieze lucht. Ventileren is daarom beter dan luchten.

Schimmelplekken verwijderen
Heb je al last van schimmel? Probeer dit dan te verwijderen met een warme soda-oplossing (6 gram soda per 1 liter warm water) of een oplossing van water en schoonmaakazijn. Helpt dit onvoldoende, probeer dan de schimmelplekken te deppen met wat warm water met een beetje bleekmiddel (ca. 25 ml. per liter water). Zo nodig nog een keer herhalen. Zijn de plekken verwijderd, dan kun je de muur of het plafond het beste overschilderen met een speciale anti-schimmelverf, om te voorkomen dat de plekken in de toekomst weer terug komen. Blijf je woning wel goed ventileren!

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden