Dag van het Franse Gat

Publicatiedatum: 05-07-2021

Informatiemarkt 'Wijk aan de slag' trekt veel bezoekers

 

Zaterdag 3 juli organiseerde Patrimonium, samen met de gemeente Veenendaal en partners in de wijk, een informatiemarkt in het Rembrandt College voor alle bewoners in het Franse Gat. Er kwamen ruim 200 bezoekers op af. Een diverse groep: huurders van Patrimonium, van de Veenendaalse Woningstichting en eigenaren van woningen in de wijk. Allemaal wilden ze meer weten over de vernieuwingsplannen van Patrimonium en de gemeente.

Informatiestand Patrimonium druk bezocht
In de aula van het Rembrandt College presenteerden de gemeente en Patrimonium de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de nieuwbouw en de inrichting van de openbare ruimte in de wijk. En er waren stands met informatie over de energietransitie en de stedenbouwkundige plannen. Een stand van welzijnsorganisatie Veens en één van Patrimonium. Die laatste werd druk bezocht.

Veel vragen gingen over hoe de nieuwbouwwoningen er uit komen te zien, over de grootte van de toekomstige tuinen, over de hoogte van de appartementsgebouwen en wat je als eigenaar aan verduurzaming van je huis kan doen. Ook waren er vragen over onderwerpen die voor huurders van Patrimonium belangrijk zijn. Zoals de hoogte van de huren van de nieuwbouw, of je met één keer verhuizen ook direct naar de nieuwbouw kan en hoe het zoeken naar een andere woning in zijn werk gaat. Op veel vragen konden medewerkers van Patrimonium en de gemeente al antwoord geven. Op andere nog niet. Gewoonweg omdat de plannen nog niet helemaal klaar zijn.

Wisselende reacties
Bij de uitgang kreeg iedere bezoeker een plantje mee naar huis. Daar hoorde de organisatie reacties op de plannen en op de informatiedag. Voor de één kan de uitvoering van de sloop en nieuwbouwplannen niet snel genoeg beginnen. Voor de ander mag het nog wel even duren of liever helemaal niet. De ene bezoeker hoopte tijdens de dag meer zekerheid en duidelijkheid te krijgen, voor de ander liggen de plannen al heel erg vast en is er nauwelijks nog mogelijkheid voor inspraak. Een ding is duidelijk: de bewoners van het Franse Gat zijn gehecht aan hun wijk en hun buurt.  

Waardevolle informatie
De reacties en alle vragen, zijn voor Patrimonium en de gemeente waardevolle informatie. Over de wensen voor de nieuwbouw, over de zorgen voor veiligheid en leefbaarheid tijdens de sloop en de nieuwbouw. En over de behoefte aan communicatie en ondersteuning van huurders en eigenaren. Dit nemen Patrimonium en de gemeente mee in de verdere uitwerking en voorbereiding van de plannen.

Onthulling bouwbord

Na afloop van de Franse Gat Dag onthulden wethouder Engbert Stroobosscher en

Trees van Haarst, directeur bestuurder van Patrimonium woonservice, een bouwbord. Ze plantten

allebei ook een plantje om de entree naar de wijk het Franse Gat meteen een beetje groener en vrolijker te maken. Het bouwbord bevindt zich op de hoek Rondweg-West/Dr. Slotemaker de Bruïnestraat. "De komende 20, misschien wel 30 jaar, gaan we samen met Patrimonium flink aan

de slag in het Franse Gat. Door de plannen van Patrimonium voor de vernieuwing van vele huurwoningen in de wijk, ontstaan voor de gemeente kansen om iets te doen aan vergroening, klimaatadaptatie, verbeteren van de openbare ruimte en het versterken van de sociale basis. We trekken samen op om kansen voor de wijk te benutten," aldus Engbert Stroobosscher, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling.

 

 

Deel deze pagina