De Koekoek wint NVTG BouwAward in categorie langdurige zorg

Publicatiedatum: 21-04-2016

Het gebouw De Koekoek in Veenendaal heeft een NVTG*) BouwAward gewonnen. QuaRijn, Patrimonium woonservice en Interieur+dementie (I+D) wonnen met dit project de eerste prijs in de categorie langdurige zorg.

Het gebouw De Koekoek in Veenendaal heeft een NVTG*) BouwAward gewonnen. QuaRijn, Patrimonium en Interieur+dementie (I+D) wonnen met dit project aan de Nieuweweg de eerste prijs in de categorie langdurige zorg. De NVTG BouwAwards zijn prestigieuze prijzen, gericht op excellente zorgprojecten. Het thema van dit jaar was ‘Een healing environment voor alle gebruikers’. Dit past bij de opzet, architectuur en het interieur van De Koekoek.

Er waren veertig internationale inschrijvingen voor de NVTG Bouwawards, waarvan twintig Nederlandse. De Koekoek werd eerste in de categorie ´Care long stay´. 

In het juryrapport wordt met name gerefereerd aan het doordachte ontwerp voor het interieur voor mensen met dementie. Het meubilair is zodanig opgesteld dat men altijd een steuntje kan vinden, de open keuken in de huiskamer nodigt mensen uit tot activiteit, de vitrines met eigen spulletjes bij de slaapkamerdeur helpt de bewoners om hun eigen kamer terug te vinden. Kortom het hele interieur draagt eraan bij om mensen met dementie zo lang mogelijk hun zelfredzaamheid en waardigheid te laten behouden.

Mirjam Hagen, bestuurder QuaRijn: ‘Veel mensen lijden aan dementie. Soms is het voor hen niet langer mogelijk om in hun eigen huis te blijven wonen. Voor hun welzijn is het niet alleen belangrijk dat zij met liefde en vakmanschap verzorgd worden. Maar het gebouw waarin zij wonen en het interieur kunnen een groot verschil maken in de kwaliteit van leven. Daarom heeft QuaRijn samen met Patrimonium woonservice en interieurbureau Interieur+dementie de handen ineen geslagen om van De Koekoek een innovatief project te maken. Dit is gelukt. Deze prijs is hier een erkenning voor.’

’Hoewel wij blij verrast zijn met deze prijs voor De Koekoek zijn we ook van mening dat de zorg en aandacht voor de woonomgeving van een bewonersgroep als die in De Koekoek, eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn’, aldus Trees van Haarst, directeur Patrimonium woonservice. ‘Door goed samen te werken met alle betrokken partijen hebben we de bewoners een zo hoog mogelijke kwaliteit van wonen en leven kunnen bieden. Dat is waar we het voor doen. Dat het in de praktijk zo goed blijkt te werken, is voor ons de kers op de taart.’

 

*) NVTG: de Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg

 

Over QuaRijn
QuaRijn heeft allerlei mogelijkheden voor wonen, welzijn en zorg voor senioren in de gemeenten Bunnik, Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Wijk bij Duurstede. Er zijn Kennis en BehandelCentra in Doorn, Leersum en Veenendaal, www.QuaRijn.nl. Met zo'n 1200 medewerkers verleent QuaRijn professionele zorg. Ongeveer 600 vrijwilligers helpen bij allerlei welzijnsactiviteiten.

 

Over Patrimonium
Goed en passend huisvesten van mensen die – vaak vanwege een beperkt inkomen - daarin zelf niet kunnen voorzien, dat is de missie van Patrimonium woonservice. En onder goede huisvesting verstaat Patrimonium ook een veilige, leefbare en duurzame woonomgeving. Met klantgerichte dienstverlening en op een vernieuwende en financieel economisch gezonde manier werkt Patrimonium woonservice aan een prettig woonmilieu voor haar verschillende doelgroepen. De  thuismarkt is Veenendaal maar Patrimonium is ook actief in de ‘Food Valley’ en Zuid-oost Utrecht.

 

Over Interieur+dementie
Interieur+dementie is een bureau voor interieur, architectuur, onderzoek en advies voor zorg- en ouderenhuisvesting in het algemeen en die van ouderen met dementie in het bijzonder. Binnen het eigen onderzoek ‘ruimte voor vergetelheid’ heeft Interieur+dementie een koppeling tussen (medisch-) wetenschappelijke kennis en de ontwerp discipline kunnen leggen. Dit heeft geresulteerd in een visie waarbij de beleving van de mens ons inspireert en leidt in onze ontwerpen 'van binnenuit'.

 

Wilt u De Koekoek zelf bekijken? Kom dan op woensdag 4 mei 2016 van 15:30 – 16:30 langs. U bent van harte welkom! De Koekoek, Nieuweweg 30a t/m 30f, 3901 BE Veenendaal

Deel deze pagina