Energie besparen voor lagere woonlasten

Publicatiedatum: 21-10-2021

De prijs van aardgas is de afgelopen maanden flink gestegen. Daardoor gaat iedereen meer betalen voor de energierekening. Maar wie een lager inkomen heeft en woont in een minder goed geïsoleerde woning heeft daar natuurlijk meer last van dan iemand met een hoger inkomen en een duurzaam huis.

Eerst de oorzaak: waarom is de prijs van aardgas gestegen? Het eenvoudige antwoord: er zijn minder gasvoorraden in Europa dan in andere jaren. Onder meer doordat de economie na de coronacrisis weer veel sneller groeit dan was verwacht. Hierdoor is het energieverbruik in de hele wereld sterk gestegen. En dus wordt er weer veel gas gebruikt.

Wat doet de overheid?

In verband met de stijgende gasprijzen neemt het kabinet verschillende maatregelen om de energierekening van Nederlanders te verlagen. Er komt een extra belastingkorting op de energierekening en het belastingtarief op elektriciteit wordt in 2022 verlaagd.

Ook stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar om huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerd huis via hun gemeente te helpen met isolatiemaatregelen. Gemeenten bepalen zelf hoe ze dit doen, ook in overleg met woningcorporaties. De gemeente Veenendaal krijgt hiervoor dus geld van de rijksoverheid. Wij gaan met de gemeente in gesprek hoe wij onze huurders in de minst energiezuinige woningen hiermee kunnen helpen.

Wat doet Patrimonium?

Net als alle woningcorporaties in Nederland moet Patrimonium haar woningen duurzamer maken. Wij vinden dat óók belangrijk omdat onze huurders daarmee lagere woonlasten kunnen krijgen. Maar Patrimonium verhuurt ongeveer 7.500 woningen. Die kunnen we natuurlijk niet allemaal tegelijk verduurzamen. Ieder jaar pakken we een deel van onze woningen aan.

Bij ieder project kijken we welke maatregelen nodig en mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van muren, vloeren en daken, plaatsen van energiebesparend glas, geschikt maken voor elektrisch koken, plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van ledverlichting in algemene ruimten.

Wat kunt u zelf doen?

Ook in een sociale huurwoning kunt u zelf volop besparen op uw energieverbruik. Op ons YouTubekanaal vindt u verschillende filmpjes over energiebesparende maatregelen die u makkelijk en gratis of goedkoop zelf kunt nemen. Ook op de website van Milieu Centraal vindt u veel goede adviezen voor energiebesparing. En de Woonbond heeft veel bespaartips samengevat in deze duidelijke folder. Daarin kunt u precies zien hoeveel u met de maatregelen kunt besparen.

Deel deze pagina