32 nieuwe sociale huurappartementen in Veenendaal Oost

Publicatiedatum: 31-03-2022

Het wordt een bijzondere ontwikkeling op Eiland K in Veenderij, het zuidelijk deel van Veenendaal Oost. Ontwikkelende bouwer Trebbe bouwt er het komende jaar, in opdracht van Patrimonium, in een ontwikkeling samen met Latei, 32 duurzame en betaalbare sociale huurappartementen. 31 maart jl. is de aanneemovereenkomst getekend.

De appartementen komen in een prachtige, groene en waterrijke wijk met een ‘landelijk’ dorps karakter. Met drie kamers en een gemiddeld vloeroppervlak van 70 m² worden ze geschikt voor een brede doelgroep. De bouw start naar verwachting half mei en nog voor de zomervakantie van 2023 wordt de oplevering verwacht.

Wanneer de woningen in de verhuur gaan, is nog niet bekend. Hou hiervoor deze website, huiswaarts.nu en de Facebookpagina van Patrimonium in de gaten.

Multidisciplinaire samenwerking

Johan Bombach, directeur bij Trebbe: “We zijn er ontzettend trots op dat we ook nu weer voor Patrimonium aan de slag mogen met nieuwbouw. Mooi dat we ons concept HoogWonen kunnen inzetten voor de nieuwbouw. Eerder realiseerden we al 46 compacte en betaalbare eengezinswoningen in Veenendaal met ons concept BasisWonen en op dit moment maken we samen de seniorenappartementen aan de Duivenwal in Veenendaal met BestaandWonen toekomstbestendig. Zo’n multidisciplinaire samenwerking lukt alleen als die keer op keer weer goed is.” 

Daken vol zonnepanelen

Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Patrimonium is enthousiast over het ontwerp. “Het is een bijzonder ontwerp”, zegt ze. “Eigenlijk nauwelijks te herkennen als een gebouw met appartementen. Met twee grote pakhuisachtige delen in vier lagen en daarnaast vleugels in drie lagen.” De ‘pakhuizen’ en ook de uiteinden van de vleugels hebben schuine daken, die volledig bestaan uit zonnepanelen. “Er liggen straks meer pv-panelen op het gebouw dan wettelijk voorgeschreven”, legt Van Haarst uit. “Daarmee wordt het gebouw duurzamer dan het bouwbesluit. En de energie die wordt opgewekt draagt natuurlijk bij aan betaalbare woonlasten voor de huurders.”

Duurzaam en onderhoudsarm

De woningen voldoen aan BENG en TOjuli. Dat betekent dat ze bijna energieneutraal zijn (BENG) en bovendien zijn beschermd tegen oververhitting in de warmste zomermaand (TOjuli). Voor koeling en verwarming is het gebouw aangesloten op de stadsverwarming en -koeling van DEVO. En voor gezonde binnenlucht in alle appartementen wordt gezorgd met CO2-gestuurde ventilatie. Dankzij onder meer kunststof gevelkozijnen, keramische gevelbekleding, aluminium muurafdekkers en een dak met pv-panelen is het gebouw bovendien onderhoudsarm.

Architectuur verwijst naar verleden

De appartementen op de koppen van het gebouw kijken uit op de zijstraten, waardoor het complex een ‘alzijdige’ uitstraling heeft. Dit versterkt het gevoel van veiligheid. Die veiligheid wordt bovendien geborgd door het Politiekeurmerk Veilig Wonen waaraan het hele gebouw voldoet. De architectuur is een knipoog naar het rijke industriële verleden van Veenendaal. Dit is onder meer terug te zien in het grotere volume van het gebouw, de keuze voor materialen zoals rode baksteen, keramische gevelbekleding en bijzondere details in de gevel.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Deel deze pagina